onsdag 28 november 2012

Adventsgott


 
På söndag är det första advent och nedräkningen inför årets största högtid börjar. Visst smakar det lite extra gott då med nåt sött till adventsfikat med familjen? Nåt med smak av julen...                               


Här bjuder jag på ett smarrigt recept på en saffranskladdkaka med mandelmassa och vit choklad.
Kakan är superenkel att göra och ta gärna hjälp av de små kockarna där hemma!

125 gram äkta normalsaltat smör
100 gram vit choklad
1 påse saffran (0,5g)
2,5 dl socker
1 dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
3 ägg

Sätt ugnen på 200 grader, smörj en form med löstagbar kant.
Smält smöret, ta bort kastrullen från plattan och låt chokladen smälta i smöret.
Häll i saffranet. Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke, även mandelmassan. Tillsätt smörblandningen och rör sist i äggen. Skrapa med slickepott ned smeten i formen. Grädda cirka 20-30 minuter (beroende på ugn, jag gräddade exakt 22 min och det blev kanon!) Kakan ska fortfarande vara lite kladdig då den är klar.

Kakan är godast om den serveras kall med lättvispad och osockrad grädde, samt rårörda lingon eller lingonsylt...det syrliga i lingonen bryter av fint mot den annars rätt söta kakan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar